Nyúlcipő

Nyúlcipő

Pulzus Pisti és a Laktátmanó

2012. október 20. - szancsurrr

1.jpgSokat gondolkoztam, hogy vajon érdemes lenne -e a futást tudományos alapokra helyezni. Május óta PK-val futok, többek között ennek köszönhetem azt, hogy 20 percet javítottam a tavalyi első maratoni időmöm, így lett a 4:29-ből egy szép 4:10, jövőre meg irány be négy óra alá. A PK-hoz szükséges pulzus zónámat a 180-életkor alapján lőttem be Pulzus Pistit 150-re. Igen, már ilyen öreg vagyok. Sejtettem, hogy ez nem a legpontosabb, meg hogy hatalmas egyéni eltérések vannak, de szépen fejlődtem a 150-155 alatti LSD-vel, szóval azért sejtettem, hogy nagy hülyeséget nem csinálok.

Mivel az életem szerves része a futás, és még jó pár éven (évtizeden) át szeretném csinálni, ezért úgy döntöttem, hogy igen, érdemes kicsit tudományosabb alapokra helyezni, és kihasználni amit a tudomány a kezünkbe adott. Jelen esetben az. ún. laktát küszöb (aka. Laktátmanó) meghatározásra gondolok. De mi ez?

"Azt a munkaintenzitást, vagy hozzá tartozó pulzusértéket nevezzük laktátküszöbnek, mikor a szervezet tejsav termelési és lebontási sebessége megbomlik, több termelődik, mint amennyit hasznosítani tud a szervezet... Edzett egyének az ehhez tartozó tempót motiváltan akár egy, másfél óráig is képesek tartani, azonban mivel itt már a szénhidrát anyagcsere a domináns, ha nem történik szénhidrátpótlás (főleg lemerült raktárak esetén), rövid időn belül teljesítményesés következik be, még ha ez nem is jár pulzuscsökkenéssel." (Forrás és bővebb infó www.oliworld.hu)

A DK Team-ből többen voltak már Lőrincz Olivérnél ezen a vizsgálaton, csupa jót hallottam róla, szóval nem volt kérdés, hogy hajrá laktát mérés. A vizsgálat során Oli jól megfuttatott és még ráadásul meg is szurkált. (Egyre fokozódó intenzitású futás mellett nézi a pulzust és a vér laktát (tejsav) szintjét. Ez a szint egy darabig az intenzitás növelésével egyenes arányban nő, aztán hirtelen megugrik. Itt van a laktát küszöb. Videó magáról a vizsgálatól itt.) Ha tudjuk a laktát küszöbhöz tartozó pulzus értéket, akkor azt is be tudjuk lőni, hogy milyen pulzus tartományban érdemes edzeni. Ha egy hosszútáv futó pl. hosszú távon fut laktát szint felett (vagyis túl magas pulzussal), akkor jön az elsavasodás, fal, ájulás, szóval csupa nemszeretem dolog. Ha túl alacsony pulzustartományban futunk, akkor nem fejlődünk olyan intenzitással, mint lehetne.

Mivel lettem okosabb? Sokkal. Megtudtam, hogy az én laktát küszöböm szép magasan, 175-180 közötti pulzusnál van. A hosszúkat 155-165 között érdemes futnom, vagyis nyugodtan engedhetem a pulzusom egészen 165-ig. Résztávoznom pedig a 170-185-ös zónában érdemes. 

Azt is megtudtam, hogy a hosszútávfutóknak tök feleslegesek a 600-800-1000 méteres résztávok. E helyett 5-8 perces (minimum 1600 méter) intervallumokat kell tolni, hogy a gyors izomrostjaink úgy fejlődjenek, ahogy az a hosszútáv futáshoz kell. Ezen kívül a futó technikám nem rossz, de a vállam túlságosan rotál és le kell építeni az ebből következő felesleges kereszt irányú karmozgásokat.

Aki PK-zik, annak szerintem mindenképp érdemes laktátot méretnie, ráadásul azon kívül még rengeteg egyéb infót kap az ember.

Ezennel új alapokra helyezem az edzéseimet, pont jókor, így a téli alapozás előtt. Hajrá Pulzus Pisti, hajrá Laktátmanó!

A bejegyzés trackback címe:

https://rabbitshoe.blog.hu/api/trackback/id/tr534859350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2012.10.24. 06:46:22

Mennyi lassú futós kínlódást megspóroltál volna, ha a brazil pk edzéseid előtt mérnek neked egy ilyet. nem is értem miért nincs kifejezetten ajánlva ez a mérés a pk edzések előtt.
tőlem pillanatnyilag ez az egész távol áll, de ha majd lesz vmi komoly célom lehet, h én is a tudományhoz fordulok, mondjuk ha le akarom egyszer nyomni maratonon Lemúr Mikit. :)

cindbl 2012.10.24. 17:27:34

hadd mondta, hogy erdemes meghatarozni :)

mondjuk en is csak sacc/kb alapon uzemelek, de mar nem sokaig ;)

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2012.10.24. 17:50:11

@rrroka: De az a durva, hogy még így is fejlődtem. Lehet, ha nem csinálom végig azokat a lassú futásokat, a laktát küszöböm is alacsonyabban lenne most. Mert az a genetikán kívül edzettség függvénye is. Maratonon lenyomni Lemúr Mikit, lehet ahhoz még a laktát is kevés lenne :D

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2012.10.24. 17:58:30

@szancsurrr: akkor már csak a génmanipulációban bízhatok. :)
viszont milyen jó tapasztalat, hogy messze a küszöb alatt futva mekkorát lehet fejlődni, írhatnál róla színes-szagos könyvet! :D

2012.10.26. 09:06:44

@szancsurrr: Nagyon érdekes és tudományos, de ahogy Te (és az Általad belinkelt oldal szerzője) is írod miért is ne változna a laktátküszöb sok száz km edzés, sok kg testsúly, mégtöbb testzsír elmúltával?

E gondolat mentén a kezdeti futások 10bpm-el kisebbre belőtt értékei lehet hogy schaffhauseni precizitásúak vótak! :)

Javasolják egy-x év elteltével az ismételt vizsgálatot? (Lőrincz szerint az érték csak korlátozottan javulhat)

Amúgy az egész kicsit a Rocky IV. orosz bokszolójának edzésmódszerére emlékeztet, akiből ultramodern laboratóriumokban mindenféle vezetékek lógnak, míg szegény Rocky fatönköket cipel a havas erdőben. S ugye tudjuk ki győzött! :D

2012.10.26. 09:10:52

@rrroka: Keress egy volt NDK-s úszóedzőt, ha ügyesek és elszántak vagytok meg lesz a SUB120 maratonod! :)
(csak nem zárnak ki azért mert 4lábbal futsz?!)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2012.10.26. 12:30:09

@saaby.: ezt inkább kihagynám azért mégiscsak. :)

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2012.10.26. 19:00:07

@saaby.: :DD Erre nem tudok mást mondani... :DDDD

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2012.10.26. 19:01:58

@saaby.: Amúgy én nem állítottam, hogy a laktát küszöb nem változik. Rocky Balboaaaaaaa rulez!!!

2012.10.27. 08:46:11

@szancsurrr: Tudom. Írtam is: ..."ahogy Te ... is írod miért is ne változna a laktátküszöb"...

Képzeld, 2hónap szünet után tegnap már futottam, bibííí! :)
Hú de szarul ment, Istenem... :D

Ja, ahogy Rockyról írtam rögtön beugrott hogy újra kéne nézni! Valami hétvégi filmmaratont tartani és egyben megnézni az összes részt!!! (Ez perverzió, azért lássuk be).

cindbl 2012.11.23. 10:09:25

te szancsurrr, leirnad a meres menetet? hany percig futottal a ket vervetel kozott, mennyit pihentel, hol kezdtel milyen sebesseggel, mikor fejezted be? :)

koszi :)

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2012.11.23. 20:21:44

Nem két vérvétel volt, hanem vagy 4, de ha alacsonyabb a küszöböd, akkor nyilván kevesebb is elég. Hogy mennyit futsz, és a tempó attól függ, hogy hogy bírod. Nekem alacsony maradt a pulzusom, engem jól megfuttatott, volt vagy 35-40 perc, de a csaj aki utánam jött kb. 20 perc alatt végzett. Ember és edzettség függő a dolog.

cindbl 2012.11.24. 00:14:38

@szancsurrr: ezt tudom (olvastam sokat ;))

a kerdesem az volt, hogy melyik modszer szerint futottal? olvastam olyat, ami 2 perc futas, fel perc pihi (akkor van a meres), meg 4 perc futas 1 perc pihi :)

az is erdekelne, hogy milyen lepesekben ugrottatok tempot (kezdtel mondjuk 8km/h-val, utana 8.5km/h), szoval ilyenek :)

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2012.11.28. 20:55:09

@cindbl: mittomén milyen módszer volt, erre Oli figyelt, nem én :)

mxyzptlk 2013.01.06. 13:47:20

@szancscurrr: tudsz részleteket mondani a méréssel kapcsolatban? Olyan dolgok érdekelnek, hogy helyileg hol van, mennyibe kerül, hol tudok rá jelentkezni, stb...
süti beállítások módosítása