Nyúlcipő

Nyúlcipő

Move it!

2011. július 12. - szancsurrr

Mozdulj!


Miért fussunk? Kedvenc brit tudósaim legfrissebb kutatásai szerint:


Láss!
Ha heti 56k-nél többet futsz, 54%-al nagyobb esélyed van elkerülni az életkorral összefüggő látásromlást. 

Nyomás!

Már heti 16k futás is 39%-al csökkenti a magas vérnyomás és 34%-al a koleszterin problémák kialakulásának kockázatát. 

Állj fel!

Azok a férfiak, akik legalább 3000 kalóriát égetnek el hetente (ez kb. heti 5 óra futásnak felel meg) 83%-al nagyobb eséllyel kerülik el a súlyos potencia problémákat. 

Csontépítés
Egy, a futók és biciklisták csont-sűrűségét összehasonlító tanulmány szerint a futás jobban erősíti a csontokat, mint más aerob mozgás. (A brit tudósok szerint a bicajozás=minden egyéb aerob mozgás.)


Jó8

Az insomniában szenvedő betegek átlagosan 17 perc alatt aludtak el azokon a napokon, amikor futottak, szemben a futás nélküli napok 38 percével. Ráadásul a sportos napokon egy óra hosszával többet aludtak. (Igaz, igaz. Engem sem kell altatni mostanában.)

Ne kapd el!

Azok akik napi egy órát mozognak, 18%-al kevesebb eséllyel kapnak el felső légúti megbetegedéseket, mert az aktív életmódnak örül az immunrendszer.

Lélegezz fel!

Az asztmás betegek heti két kardió és heti egy erősítő edzésnek köszönhetően 3 hónap után egyöntetűen fellélegeztek. 

Éljen soká!
Egy 22 kiskutatást áttekintő überkutatás azt találta, hogy azok, akik heti 2,5 órát mozognak, 19%-al nagyobb eséllyel érik meg a tisztes öregkort. Egy ettől független vizsgálat szerint az aktív életmódot folytatók 50%-al nagyobb eséllyel pályázhatnak a tisztes őszes halántékra. 



(Forrás: Runner's world)


Szerintem azért mozdulj, hogy jól érezd magad. Így a harmadik maratoni felkészülési hetem elején elmondhatom, hogy sose éreztem magam jobban. Kellemes mellékhatás a fogyás (jeeee!) Kellemetlen mellékhatás a vízhólyag. A speed-edzések elég szívatósak, egy 3x1k gyors az halál, a vasárnapi hosszúk ahhoz képest mókakacagás (na ezt pl. sose gondoltam volna).


Jól vagyok. Nagyon jól. Sőt, Pompásan:) Folyamatosan a célt látom magam előtt és ez annyira boldoggá tesz, hogy azt kívánom mindenkinek, élje át egyszer azt, amit most én.


"People ask why I run. I say, "If you have to ask, you will never understand". It is something only those select few know. Those who put themselves through pain, but know, deep down, how good it really feels."
Erin Leonard

A bejegyzés trackback címe:

https://rabbitshoe.blog.hu/api/trackback/id/tr973442327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása