Nyúlcipő

Nyúlcipő

Tél

2012. december 12. - szancsurrr

snowIQ - caution winter ahead sign.jpgHa rám jön az írhatnék, leülök egy sarokba és megvárom, amíg elmúlik, mert csak olyan nyögvenyelős rámjövés volt. Aztán mikor végre összeszedtem magam és írtam végre egy bejegyzést, az jól elszállt, Föld körüli pályára állt aztán eltűnt egy fekete lyukban és mint tudjuk ott edzeni nem ildomos, tehát ne is beszéljünk többet róla.

Mostanában amúgy is minden másfeledik futó blogol, főleg arról, hogy milyen csodálatos élmény télen futni, mert a pofidba vágó jeges szél, az átázott és jéggé fagyott cipő, a futás közben meginduló takony és az ezzel járó folyamatos orrfújás tulajdonképpen fasza dolgok, és aki mást állít, az szégyellje össze magát. Nos. Én nem vagyok elájulva a téli futás szépségeitől, de az igaz, hogy miután kilépek az ajtón és elindulok, akkor sokkal büszkébb vagyok magamra, mint nyáron. Tegnap este pölö negyed tízkor indultam neki és örömmel konstatáltam, hogy akadt még egy pár hozzám hasonló őrült szembefutó. Kedvem mondjuk nem sok volt, hosszú volt a nap, de kitűztem a célokat jövőre: Balaton Szupermaraton párban Vandával, egy IM 70.3 (1,8 úszás, 90k bringa, 21k futás),  UB csapatban, Terep 50 és persze egy 4 órán belüli maraton, meg tölteléknek félmaratonok (1:45 körüli időkkel). Leginkább a tókerülések és a 70.3 motiválnak, szóval nincs hiszti, hogy késővan, hidegvan, fájahajam, meg ilyenek, a kiliket gyűjtögetni kell. Pár hete pihiztem is végre majdnem két hetet, szóval nem lehet kifogás. Egyébként meg kell tanulni megkülönböztetni a hisztit, meg azt, hogy tényleg kimerült vagy. Ha tényleg KO, akkor kötelező pihenni. Ha meg csak hiszti, akkor kötelező kimenni.

De hogyan fussunk neki a téli hidegnek? Nem ígérek eget rengető okosságokat, de hátha valakinek segít azért.

  1. A pamut abszolút felejtős! Két perc alatt átizzadod, aztán meg jégpáncélként fog funkcionálni. Technikai aláöltözet ONLY! Nem, nem kell feltétlenül a legdrágább márkás dráfjit, részemről a Dekában vettem síelős aláöltözetet 2500 forintért. Tökéletes futáshoz is és nagyon jó meleg.
  2. Ne legyen ki a derekad. Meg egyéb testrészed sem. Vannak olyanok, akik valami rejtélyes okból úgy gondolják, hogy télen a mínuszokban is rövid gatyában meg pólóban kell futni. Az ízületeik meg tuti anyáznak ezerrel. Nem is most fog az fájni, hanem pár év múlva. Persze Michelin babának sem kell öltözni; én egy technikai meleg hosszú ujjúban, egy hosszú derekú atlétában és softshell kabátban nyomom. (Érdekesség: a mezei futó EB-n a fotók alapján kötelező volt kis futóbugyiban és atlétában nyomi, számomra ez érthetetlen, de biztos én vagyok tudatlan papírpunci.)
  3. Mindenki tudja, hogy télen nem megyünk ki cseresznyét szedni sál és sapka nélkül. A testhő 30-40%-a a fejen át távozik. Ezt én is tapasztaltam a Nike Mikulás futáson; a kis vékony miku sapiban majd lefagytam, a rendes vastagban viszont sose fázok.
  4. Nekem nincs felesleges 30 ezrem téliesített („shield”-es) futócipőre. Ha valaki megteheti, hajrá, de részemről a 2 zokni megoldja a problémát.
  5. Soha nem futás közben fázunk meg, hanem akkor, ha futás után még ácsorgunk a hidegben és az izzadt ruha meg szinte ránk fagy. Tehát ne ácsorogjunk futás után a hidegben:) Ha vége a mókának, akkor meleg szoba, de legalábbis száraz ruha.
  6. Kaja-pia: hosszabb futásoknál ugyan úgy gondolni kell a frissítésre, mint melegben. Sőt, a vasárnapi hosszú közben 17 kilinél majdnem kifeküdtem, mert nem ettem futás előtt, meg alatta sem, mert nyáron simán bírok huszonikszet kaja nélkül, gondoltam nem lesz semmi gáz. Még jó, hogy volt nálam pénz csokira :) Az lehet a titok, hogy hidegben többet dolgozik a tested, hogy fenntartsa a testhőmérsékletet és ez nyilván energiát von el.
  7. Levegőt orron át érdemes venni, mert az orrban található kis szőröcskék felmelegítik a hideg ájert. Az elején fura érzés, én is most szokom, de így nem jön se a tüdőgyuszi, se az idegösszeropi, hogy nem tudsz menni futni a meglevesedett orrodtól. (ápdét: ma megint próbáltam orron át színi a levegőt, de elég nehéz, kicsit fullasztó érzés...) Egyébként érdemes száj elé kötni a sálat is, mert úgy mégsem direktben nyeljük a hideget.
  8. Futás után forró, színesen villogó zuhany, Pannonfunk ajánlásával :)

Egyelőre ennyi jut az eszembe. Ha van valami tuti tippetek, ne tartsátok magatokban, osszátok meg ti is!

A bejegyzés trackback címe:

https://rabbitshoe.blog.hu/api/trackback/id/tr774961691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pannonfunk 2012.12.12. 18:23:24

Futás után forró zuhany. Kaptam tavaly anyukámtól kínai világító zuhanyzórózsát, jelzi színekkel a hőfokot, ha 45 fok felett van, akkor meg piros-kéken villog. Mostanában szokott villogni, és jól esik :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2012.12.12. 18:36:36

Te tudod orron venni a levegőt futás közben? Nekem az sose ment, csak kétpofára telitüdő.
Ha vki nem ajtótól ajtóig fut, akkor gondoskodjon átöltözős cuccról és száraz sapkáról. akár kocsi mellett is át lehet öltözni, nem az alatta fél perc alatt fázik meg az ember, hanem amikor ráhűl a gúnya. (persze érdekesen fognak nézni...)
vastagabb cuccnak polár az ideális, ráadásul elég olcsók is, és hamar száradnak.
téli cipőről még én sem hallottam, de szükség lehet egy váltó párra, ha nagyon beázik és olyan szorgalmas vagy, hogy előbb mennél futni, mint megszáradna. :)
Egy kis latyakba lépéstől, átázástól nem kell parázni, szerencsére semmi perc alatt átmelegszik a cipő, megállás után viszont hatványozottan szar.

Kemény vagy, bátrak a tervek! :)

pannonfunk 2012.12.12. 18:44:02

Ja, egyébként a tervek előtt le a kalappal, valóban :)

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2012.12.12. 21:32:37

@rrroka: öööö, az az igazság, hogy még nem igazán megy az orron át lélegzés, de dolgozok az ügyön:) @pannonfunk: ajánlom figyelmedbe a 8. pontot :)

Cs.Csilla 2012.12.13. 11:20:55

Nagyon örülök, hogy mégsem hagytad abba a blogírást! :D

Nekem (már) sikerül megvalósítani az orron be/orron ki légzést, igaz időnként a kifújás a szájon át történik. :)

Öltözködéshez: a hosszú nacira felveszek egy rövidet idéntől, mert nagyon fázós a seggem, na jó a fenekem, és sokat javít a komfortérzetemen a tavalyihoz képest.

A terveid nagyon szépek, kívánom, hogy sikerüljenek!

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2012.12.13. 13:01:50

@pannonfunk: pontosan! :D illetve én ráállnék a helyében a cipőmre, nehogy koszos legyen a talpam. :)

@szancsurrr: egyébként vmi tudományos dolog ez, hogy jobb orron lélegezni? én nem tudnék, nekem előtte kéne hozzá egy csontvéső meg kalapács...

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2012.12.13. 15:52:30

@rrroka: elvileg az orrszőröcskék felmelegítik a hideg levegőt, viszont ha szájon át veszed, akkor a hideg levegőt kapkodod be, és nagyobb az esély megfázni. Mondjuk én futás közben folyton fújom az orrom, a hideg megindítja a dolgokat, szóval ezért is nehézkes a dolog. @Cs.Csilla: Nem gondoltam én komolyan az abbahagyást, hiszen blogposztot írtam arról, hogy nem írok több blogposztot. Csak a blogmotorra lettem mérges:)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2012.12.14. 10:19:22

@szancsurrr: elképzelek egy tudományos kísérletet, ahogy egy hőmérőt dugnak az ember orrába és szaladgál föl-le -10 fokban, hogy kiderüljön mennyit melegít az orrszőre a belélegzett levegőn, majd kontrollmérés orrszőrtelenítés után. :)

Cs.Csilla 2012.12.14. 15:18:55

@rrroka: :-DDDDDD Ez valljuk be elég beteg gondolat, de nem tartom elképzelhetetlennek, hogy egyszer valaki majd megcsinája. :-)
süti beállítások módosítása