Nyúlcipő

Nyúlcipő

Törés

2011. december 16. - szancsurrr

Ma voltam dokinál és kiderült, hogy el van törve a csípőm, pontosabban a szeméremcsontom. (Mondjuk legalább mókás a hely. És nem, nem azért :) A röntgen alapján valóban elég egyértelmű, még nekem, laikusnak is. Mit mondjak, ez nagyon durva. Erre nem számítottam. Azt mondta, valószínűleg "fratura por stress", vagyis fáradásos törés. Túlerőltettem, és eltört. Elküldött MRI-re is, a biztonság kedvéért, oda vasárnap megyek.

A doki azt mondta, hogy 6-8 hétig nem futhatok. Pihentessem. Ne erőltessem. És ne emeljek. Ha emelek, tényleg jobban fáj, szóval kedden a 2x22 kilós bőröndömet majd a szolgák hozzák utánam. 

Ez van. Most nagyon szomorú vagyok :(

A bejegyzés trackback címe:

https://rabbitshoe.blog.hu/api/trackback/id/tr623468704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2011.12.17. 12:36:57

Azt elmeséled röviden mégis mennyit edzettél, hogy ez lett?
Amúgy ne parázz, ha pihenni kell hát pihenj, majd ha bírsz futni akkor futsz, ne erőltesd, ne siettesd, ne türelmetlenkedj.

2011.12.17. 16:22:13

tényleg fáradásos, és nem beverted valahova? Nagyon kemény, hogy történik egy ilyen? Egyszer csak elkezd fokozatosan egyre jobban fájni, vagy hirtelen egy lépés után és beleáll a fájdalom?

Amúgy rrrókának és a dokinak is valószínűleg igaza van, hogy hagyni kell időt a gyógyulásra, és utána arra is, hogy ne csak az izmok, de a csontok is meg tudjanak erősödni. Zahorán Ádámnak volt tavaly előtt ilyen fáradásos törése, utána sokfelé nyilatkozta, hogy túl fiatalon, túl gyorsan emelte a távokat, nem futott elég rövidebb távot a komoly ultrák előtt.

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2011.12.17. 17:26:43

@rrroka: Azt a félmaratoni edzéstervet csináltam végig amit te, csak sajnos agyatlanul: 1. pihenőnapokon futottam le azt a néhány kimaradt futást. 2.úgy a fele környékén eléggé bedurrant a vádlim, egyértelmű jelzés volt, de persze figyelmen kívül hagytam és azt hiszem mindössze egy napot hagytam ki a miatt 3. egyértelműen túledzettem és hajtottam magam 4. nem szedtem semmilyen vitamint/táplálékkiegészítőt (porc, kalcium, stb) 5. kezdő futó vagyok, bár ez nem mentség a hülyeségre. 6. júniusban elején kezdtem futni, július 1. félmaraton (2:15), október 1. maraton, dec. 4, 2. félmaraton (1:54)... hát na, azt hittem én vagyok Atom Anci aztán kiderült, hogy nem...:'-(

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2011.12.17. 17:27:57

@Eperszemke: Köszönöm. 4 nap múlva, otthon Magyarországon elkezdem a gyógykezelést pálinkával :)

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2011.12.17. 17:37:12

@viito: A doki is azt kérdezte először, hogy elestem -e? Nem estem, nem vertem:) Rrrókának nagyjából leírtam az előzményeket. A fájdalom része elég fura: tompa, nem túl erős fájdalommal kezdődött, azzal futottam le a félmaratont. A verseny után nagyon fájt, szóval a köv. héten pihi volt, napról napra jobb lett, szóval pénteken lementem úszni és tök hirtelen elkezdett nagyon fájni (szerintem előtte "csak" repedve volt, és akkor tört el, mondjuk ez lehet hülyeség), de annyira, hogy nem tudtam terhelni rá, ketten vittek be az öltözőbe, szóval durva volt. Aztán másnap jobb lett, de azóta nem igazán javul. Szerintem én is túl gyorsan csináltam mindent. Más pl. éveket vár az első maratonnal, nekem 4 hónap után megvolt...

2011.12.17. 19:37:10

@borboleta: "Más pl. éveket vár az első maratonnal, nekem 4 hónap után megvolt..." -- igen, ezt sok helyen olvastam már, hogy maratont elvileg simán lehet futni ha van egy alap edzettséged (nem futás) + 4-6 hónap kemény futós felkészülés, csak nem ajánlatos pont az ilyen sérülések miatt.

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2011.12.18. 00:05:53

@viito: Én picit másként látom. Szerintem az emberi test eléggé alkalmas az ilyen extra featekre, simán regenerálódik ha kap rá időt és teret. Sokkal könnyebb viszont módszeresen legyilkolni kitartó munkával, ha ész nélkül edzel, nem tartasz pihenőnapokat, nem adod meg a táplálkozással és a pihenéssel a lehetőséget a szervezetnek a regenerálódásra.

Ahogy már írtam FB-n, sajnálom és kitartás, meggyógyul ez csak hagyd!

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2011.12.18. 00:59:06

@Bozót: köszi. mondjuk így két hét után nem bánnám, ha egy kicsit már nem fájna...

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2011.12.18. 01:10:46

@borboleta: Hát, ha jobban belegondolsz, arrafelé ered és tapad egy csomó izom és szalag, minden mozgásnál ide-oda húzzák egymást és a csontot. Ezért is szokták azt javasolni, hogy minden felesleges mozgást kerülj, pihentesd amennyire csak lehet. Ha még közelebb volna a repedés a vápához szerintem mankót kaptál volna...

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2011.12.18. 01:16:11

@Bozót: mondta a doki is kedélyesen mosolyogva, hogy ha rosszabbodna ne parázzak, hanem vegyek mankót. én meg álltam és lestem, olyan szürreális volt, hogy NEKEM mondja.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2011.12.18. 14:05:45

@borboleta: azért ezek szép eredmények, mások évek kemény munkájával hozzák össze a félmaratont, maratont, 20 perc javítást és fáradásos törést. :)

Gyűrött Papír 2014.08.20. 20:16:05

Ez inkább szakadéknak tűnik, nem repedésnek.
Összeillesztették, hogy legyen minek összeforrni? Hat hét elég rá, hogy lehessen vele futni? Semmi gyógytorna vagy ilyesmi?

Tényleg felelőtlenség ezek szerint fájdalommal nem elmenni dokihoz. Mondom ezt én, aki április óta nem merek elmenni a térdemmel doktorhoz.

Jobbulást!

korpaZASZ · http://korpa.blog.hu/ 2014.08.20. 21:26:52

@Gyűrött Papír: Most nem azért, hogy a komment aktualitását megkérdőjelezzem, de ez az eset nem vagy 3 éve történt már? :)

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2014.08.21. 10:38:18

@Gyűrött Papír: Ez három éve történt :) Fáradásos törés volt, ami 4 hónap alatt jött rendbe. Nem kellett összeilleszteni semmit, összeforrt magától. Szerintem nem jó részletet nézel a röntgenen. A szemérem csonton van egy elég egyértelmű törés.
süti beállítások módosítása